Melike Kutluer

İŞLEYİŞİ: Kalabalık bir grup için hedeflenen bir çalışmadır. Boş alanda herkes karışık yürürken bir lider seçilir, hareket kalitesi ve ritmi ile oynanır,ekip lideri takip eder çalışma ilerledikçe sözsüz bir şekilde başka bir kişi liderliği devralabilir ve ekip bunu fark etmek durumundadır.

AMACI: Ekip içi dinamizmi,dinlemeyi,yeni duruma uyumlanmayı ve sözsüz iletişimi arttırmayı hedefler.

Fiziksel Kelime Çalışması

İŞLEYİŞİ: Bu çalışma bireysel olarak başlar, daha sonra partnerli ya da 3-4 kişi ile devam ettirilebilir (gelinen seviyeye göre). Katılımcılardan bir metin/cümle hazırlamaları istenir atölye öncesinde. Ezberledikleri metinin 1-2 cümlesini alarak başlarız çalışmaya. Katılımcılar bireysel olarak bir alan alırlar ve eğitmen gözleminde araştırmaya başlarlar. 3 tane kadar basit bir hareket düzeneği oluştururlar. Her katılımcı bulduğunda tek tek sahneye çıkıp fiziksel kelimeleri gösterirler. Eğitmen çeşitli yönelgeler verir. Hareketin ritmi, büyüklüğü ve hızı ile oynanır. Daha sonra katılımcı hazır olduğunda metin de devreye girer. Bireysel olarak çalışma bir aşamaya geldiğinde ise partnerli çalışmaya geçilebilr.

AMACI: Bireysel olarak mevcudiyetimizin ve sınırlarımızın farkında olmak,geliştirmek,beyni parçalara bölerek hareket edebilme kabiliyetini arttırmak. Beden, zihin ve ruh bütünselliğini geliştirmek. Partner çalışmalarında ise birbirine izin vermeyi,alan açmayı geliştirmek ve o sırada kendi halinin de farkında olabilmeyi amaçlar.

İŞLEYİŞİ: Zeminin de uyumlu olduğu bir alanda (mümkünse dancefloor) tüm katılımcılar rahat ettikleri bir alana yerleşirler,ister ayakta ister oturarak ister yatarak başlayabilirler,duruma göre eğitmen yönlendirebilir. Stanless,stacato,flow,poetic,chaotic gibi hareket kaliteleri araştırılır. Her seviye kullanılır, genelde bireysel devam eden atölyede katılımcılar birbirlerinden etkilenmeye de kendilerini açarlar hem bedensel hem de psikolojik olarak. Bireysel bir grup çalışmasıdır. Her elementte hareket kalitesi ve müzik değişir, bazen müzik tamamen durabilir.

AMACI: Her türlü mevcut durumu adaptasyonu kolaylaştırır. Kişinin kendini ve çevreyi dinlemesini arttırmayı hedefler. Bedensel olarak herhangi bir score olmaksızın özgürleştirir. Tekrar eden bir düzende yapıldığında ise cok farklı seviyelere ulaşabilir. 

İŞLEYİŞİ: Birçok içerik mevcuttur ekibin ihtiyacı ve beklentisine yönelik olarak seçkiden bir tanesi uygulanabilir. Bedensel olarak mekan tasviri, sözsüz anlatı, kelime oyunları, partner ve ekip çalışmaları olarak değişkenlik gösterebilir.

AMACI: Alışılmış hareket düzlemi ve zihnin çalışma şeklini değiştirmek, geliştirmek, özgürleşmek ve yeni ihtimallere alan açmak.

İzmir doğumluyum. Çocukluğumdan itibaren bir şekilde sahada ya da sahnede olmak ile ilgileniyorum. İlkokul yıllarından itibaren hem okul takımlarında hem de kulüplerde profesyonel lisanslı basketbol oynadım. Harekete olan tutkum ve ilgimden dolayı önce Bursa Spor Lisesi’ne gittim ardından Celal Bayar Üniversitesi Spor Yöneticiliği (BESYO) bölümünde eğitimimi tamamladım. Okul bittikten sonra İzmir’den İstanbul’a göç ettim. Ve diğer bir hayalim olan oyunculuk için eğitime başladım. Craft Tiyatro’da 3,5 sene süren tiyatro eğitimimi tamamladıktan sonra tiyatrodaki doğaçlama hocamın önerisi üzerine Tiyatro Medresesi’ne gittim. Ve 4 ay gönüllü olarak çalıştım. Oyunculuk ve bedenin birlikte aktif var olduğu ekollere yoğun ilgi duymaya başladım. Ve katıldığım Aleksandra Kazazou Fiziksel Tiyatro atölyesinde tanıştığım Salih Usta’nın teklifi üzerine Türkiye’deki tek fiziksel tiyatro ekibi olan Tiyatro KAST bünyesine dahil oldum. Tüm bu süreçlerde katılabildiğim birçok dans okuluna gidip farklı teknikler üzerine eğitim aldım (çağdaş, hip-hop, bale, breaking, juggling) hala da devam etmekteyim.

Scroll to Top